Субсидії

Соціальна підтримка та захист українців з боку держави здійснюється шляхом надання населенню субсидій – щомісячної адресної допомоги сім’ям, призначеної для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Умови призначення і надання житлової субсидії регулюються Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (зі змінами).

Відповідно до діючого законодавства, субсидії на оплату житлово-комунальних послуг виплачуються в грошовій формі у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (з травня 2021 року виплати здійснюються лише в готівковій формі).

Щодо порядку надання субсидій

Житлова субсидія розраховується на всіх членів домогосподарства, що зареєстровані в житловому приміщенні (будинку) (для орендарів, внутрішньо переміщених осіб – особи, які фактично проживають). На таких осіб розраховуються соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування і їх доходи враховуються під час призначення житлової субсидії.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.09.2022 №1041 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України» (далі – Постанова №1041)  починаючи з 1 грудня 2022 року призначення житлових субсидій і пільг (прийом громадян, призначення і виплата), а з 1 січня 2023 року – надання і нарахування пільг на оплату житлово-комунальних послуг в грошовій готівковій формі  (виплата пільг у грошовій безготівковій формі – до 01.01.2023) здійснюється органами Пенсійного фонду України за екстериторіальним принципом.

Куди звертатися за призначенням житлової субсидії?

Подати документи на призначення житлових субсидій та пільг до органів Пенсійного фонду України можна декількома способами, в залежності від того, який є зручнішим:

– особисто, звернувшись до обраного сервісного центру Пенсійного фондуУкраїни;

– поштою, на адресу органу Фонду;

– або online – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України чи мобільний застосунок Пенсійний фонд.

Крім того, як і раніше, можна подавати документи на призначення субсидій до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центрів надання

адміністративних послуг та через портал Дія.

Які документи подаються при зверненні за субсидією?

Для оформлення субсидії подаєтьсяЗаява про призначення та Декларація про доходи і витрати за встановленими формами, які потрібно заповнити та подати до уповноваженого органу.

При цьому оформити і подати їх можна як в паперовому, так і електронному вигляді.

У разі необхідності можуть надаватись додаткові документи та відомості, які впливають на визначення права на отримання виплат. Здебільшого, це стосується осіб, які проживають не за адресою, за якою прописані, або прописані не за адресою, за якою проживають.

Порядок виплати житлової субсидії у грошовій готівковій формі

Житлова субсидія надається громадянам у грошовій готівковій формі шляхом перерахування уповноваженим органом коштів на рахунок громадянина, якому призначено житлову субсидію, відкритий в уповноваженому банку, чи виплачується йому готівкою через відділення організації, що здійснює виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання.

Громадяни, яким надається житлова субсидія, зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитих житлово-комунальних послуг. У разі отримання від підприємств – надавачів послуг інформації про наявність простроченої понад три місяці заборгованості з оплати послуг, загальна сума якої перевищує сорок неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, житлова субсидія може бути призначена лише за умови документального підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку.

Інформаційні ресурси Пенсійного фонду України



Нормативно-правові акти

Постанова КМУ від 21.10.1995 №848

Постанова КМУ від 27.07.1998 №1156

Постанова КМУ від 06.08.2014 №409

Постанова КМУ від 22.07.2020 №632



Детальніше про субсидії можна дізнатися тут