Щодо оснащення будівель вузлами комерційного обліку теплової енергії.

Новини

01 травня 2020 р. набрали чинності зміни до Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» від 22.06.2017р. №2119.

Відповідно цього Закону до серпня 2022 року вузлами комерційного обліку теплової енергії (далі ВКО) мають бути оснащенні всі будівлі, що приєднані до мереж централізованого теплопостачанняВитрати оператора зовнішніх інженерних мереж на оснащення будівлі вузлами комерційного обліку теплової енергії (п.6 ст.6 Закону 2119) будуть включатися до складу тарифів на послуги з постачання теплової енергії.

Так, для споживачів обласного комунального підприємства з нового опалювального періоду 2021/2022 року тариф на послугу з постачання теплової енергії для будівель, що на даний час вже оснащенні ВКО орієнтовно буде нижче на 28% ніж для будівель не оснащених ВКО.

Слід зазначити, що у рамках дії Закону 2119 власнику (співвласникам) будівлі надається право: надати згоду на встановлення ВКО (на запропонованих умовах) оператором зовнішніх інженерних мереж або самостійно обладнати будівлю ВКО у встановленому законодавством порядку.

Таким чином самостійне обладнання будівлі ВКО допоможе вам зменшити нарахування за послуги з постачання теплової енергії (здійснення нарахувань за меншим тарифом на послуги з постачання теплової енергії з ВКО), дозволить сплачувати лише за спожиту теплову енергію відповідно до показників ВКО, а також заощадити на встановленні ВКО за рахунок зменшення додаткових витрат, пов’язаних з проведенням тендерних державних закупівель.

Але звертаємо вашу увагу, що встановлення приладу обліку це не технологія і не метод енергозбереження, це стимул до економії енергоресурсів. При наявності приладів обліку споживачі теплової енергії можуть контролювати споживання ресурсу, тим самим дізнаватися: скільки вони спожили і на скільки можуть скоротити споживання теплової енергії, щоб платити менше. Максимально заощадити можливо лише при комплексному підході виконання заходів з підвищення енергозбереження всього багатоквартирного будинку.