Міжгалузева асоціація з розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго» звернулась до Офісу Президента щодо невиконання Нафтогазом доручень Президента.

Новини

21 травня 2021 року у Президента України відбулася нарада, де обговорювалось питання забезпечення міст теплом в умовах припинення ПСО. Під час наради було повідомлено, що НАК “Нафтогаз України” у рамках довгострокового контракту запропонує підприємствам ТКЕ газ за ціною 7 400 грн/тис. куб. м. Наскільки важливими є такі довгострокові контракти, пояснив голова правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко: “Це дасть можливість заздалегідь дуже легко встановлювати тарифи. Ми зробимо максимально прийнятними умови розрахунків, тобто не будемо вимагати величезні передплати або банківські гарантії”.
Однак, 29 травня 2021 року підприємства ТКЕ отримали примірний Договір постачання природного газу для виробництва теплової енергії від ТОВ «Нафтогаз Трейдинг», в якому зазначені умови договору повністю суперечать дорученню Президента. Зокрема, договором передбачена ціна газу на виробництво теплової енергії на рівні 7583,89 грн з ПДВ і транспортуванням, замість 7400 грн — як передбачено дорученням. При цьому передбачена передоплата вартості спожитого газу і, відповідно, штрафні санкції за порушення термінів її проведення. Також договором передбачено списання банком коштів з рахунків підприємств без їх згоди у разі виникнення заборгованості за спожитий природний газ, для чого ТКЕ повинно укласти відповідний договір з банком.
У зв’язку з цим Міжгалузева асоціація з розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго» підготувала та направила звернення заступнику Керівника Офісу Президента України, Мінрегіону та Асоціації міст України з приводу невиконання НАК «Нафтогаз України» доручень Президента, напрацьованих на нараді. Зокрема, щодо невідповідності дорученню умов договору про постачання природного газу, про що повідомила на своєму офіційному сайті http://mautke.com.ua/?p=2890 .
Як зазначено у зверненні Асоціації, договірні вимоги ТОВ «Нафтогаз Трейдинг» призведуть до дестабілізації роботи підприємств ТКЕ із забезпечення споживачів тепловою енергією. Ці вимоги мають дискримінаційний і протиправний характер, що у результаті знову призведе до виникнення значної заборгованості за спожитий природний газ і значних сум штрафних санкцій, джерел покриття яких немає. Враховуючи це, ТОВ «Нафтогаз Трейдинг» необхідно привести у повну відповідність надісланий Договір та врахувати всі пропозиції і зауваження до нього, розроблені спільно Асоціацією «Укртеплокомуненерго» та Асоціацією міст України».