Нові правила та умови отримання субсидій у 2021 році

Новини

Щодо подання заяв про призначення та надання житлової субсидії

З 1 січня 2021 року заяви про призначення та надання житлової субсидії у грошовій формі структурні підрозділи з питань соціального захисту населення прийматимуть у громадян лише через пошту або в електронній формі.

Також для цього можна скористатися офіційним веб-сайтом Міністерства соціальної політики України (https://www.msp.gov.ua/news/17660.html) або ж Єдиним державним веб-порталом електронних послуг «Дія».

Подати заяву особисто можна бути лише через сільські, селищні, міські ради територіальних громад або ж Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) за формою, встановленою Мінсоцполітики.

Важливо! Щоб уникнути додаткової подачі паперових документів, можливо авторизуватися на сервісах за допомогою електронного цифрового підпису (ЕЦП) або BankID. Тоді вам не доведеться нести оригінали документів до ЦНАПу чи місцевої ради.

Щодо нових правил про призначення та надання житлової субсидії

Кабінет міністрів України пом’якшив деякі правила надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, а саме, надана можливість отримувати субсидію домогосподарствам:

  • у складі яких є особи, які офіційно працюють за кордоном або знаходяться за кордоном у період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • офіційно працевлаштовані за кордоном в країнах, які не мають договору з Україною про соціальне забезпечення;
  • які придбали житло протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії, зокрема, шляхом успадкування, та особам, які не мають доходів і відповідно до законодавства звільнені від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • також розширений перелік каналів інформаційної взаємодії між АТ «Ощадбанк» та отримувачем пільг та житлових субсидій шляхом використання месседжеров;
  • встановлено порядок повернення надміру (помилково) виплачених громадянам пільг, житлових субсидій.

Домогосподарства, які вже беруть участь в державній програмі на отримання субсидій, зміни не торкнуться.

Більш детально про зміни у виплаті субсидій, хто зможе їх отримати та чи чекати на збільшення соціальних виплат розповіла міністр соціальної політики України Марина Лазебна в ефірі програми «1+1»