Чому в опалювальному сезоні 2020-2021рр. не виконується перерахунок вартості послуг у зв’язку із зміною ціни природного газу, передбачений Постановою КМУ від 24.12.2019р. №1082?

Новини

Відповідно до положень постанови Кабінету Міністрів України від 24.12.2019р. №1082 «Деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу» (далі – постанова КМУ №1082) було внесено зміни до Правил №630 і Правил користування тепловою енергією, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2007р. №1198.
Так, у разі зміни для виконавця послуг з централізовано опалення та постачання гарячої води протягом опалювального сезону ціни природного газу (без урахування зміни тарифів на послуги з транспортування та розподілу природного газу, торговельної надбавки (націнки) постачальника), що використовується для виробництва теплової енергії та надання послуг з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води, виконавець відповідних послуг може прийняти рішення щодо зміни розміру нарахувань за послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води для споживачів. Тут потребує наголошення, що це є виключно правом теплопостачальної організації, а не її обов’язком.
Проте, п.2 зазначеної постанови КМУ №1082 чітко встановлено, що мова йде про прийняття рішення щодо зміни розміру нарахувань за теплову енергію, послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води споживачам у зв’язку із зміною для них ціни природного газу протягом опалювального періоду 2019/20 року.
Крім того, у зв’язку із зміненням законодавства в житлово-комунальній сфері та відповідного оновлення договірних відносин зі споживачами комунальних послуг (а саме введення в дію Закону №2189 та прийнятих до нього нормативно-правових актів) на сьогодні ОКП «ДТКЕ» більше не надає споживачам послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води. Натомість запроваджено нові комунальні послуги (послуга з постачання теплової енергії та послуга з постачання гарячої води). Надання цих послуг регулюються спеціальними нормативно-правовими актами, такими як постанови Кабінету Міністрів України від 21.08.2019р. №830 «Про затвердження Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії» та від 11.12.2019р. №1182 «Про затвердження Правил надання послуги з постачання гарячої води та типових договорів про надання послуги з постачання гарячої води» (далі – Правили №1182), тощо.
Що стосується Правил №630 – положення цього акту не можуть бути застосовані до нових договірних відносин зі споживачами.
На разі а ні Правилами №830, а ні Правила №1182 не передбачають здійснення перерахунку вартості комунальних послуг споживачам, у разі зміни для виконавця послуг протягом опалювального сезону ціни природного газу.