Порядок виконання перерахунків

Пунктом 5 ч.1 ст. 7 Закону України від 09.11.2017 № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» (далі – Закон) та Правилами надання послуг з постачання теплової енергії (Постанова КМУ від 21.08.2019р. № 830) визначено, що споживач житлово-комунальних послуг має право на зменшення розміру плати за житлово-комунальні послуги у разі їх ненадання, надання не в повному обсязі або зниження їхньої якості у встановленому законодавством Порядку. Затвердження Порядку віднесено до повноважень Кабінету Міністрів України (п.9 ч.1 ст. 4 Закону).

6 лютого 2024 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №127 «Деякі питання здійснення перерахунку вартості комунальних послуг за період їх ненадання, надання не в повному обсязі або невідповідної якості», якою затверджено Порядок здійснення перерахунку вартості комунальних послуг за період їх ненадання, надання не в повному обсязі або невідповідної якості.

Пунктом 2 Постанови КМУ №127 від 06.02.2024р. встановлено, «що Порядок, затверджений цією постановою, не застосовується на територіях, які включено до затвердженого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією:

  • з дати виникнення можливості бойових дій до дати припинення можливості бойових дій та протягом трьох місяців з дати припинення такої можливості;
  • з дати початку бойових дій до дати завершення бойових дій та протягом трьох місяців з дати їх завершення;
  • з дати початку тимчасової окупації до дати завершення тимчасової окупації та протягом трьох місяців з дати її завершення».

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджено Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022р. №309 (зі змінами). Згідно зазначеного Наказу всі територіальні громади, де ОКП «Донецьктеплокомуненерго» здійснює постачання теплової енергії, на даний час внесені до відповідного Переліку.

Враховуючи зазначене, наразі Порядок здійснення перерахунку вартості комунальних послуг за період їх ненадання, надання не в повному обсязі або невідповідної якості не застосовується до територіальних громад, де ОКП «Донецьктеплокомуненерго» здійснює постачання теплової енергії.